Death Metal • Vircolac

brutalland.pl 2 tygodni temu

Niebawem wychodzi drugi, duży album, zatem jest okazja, żebyście się porządnie zapoznali z tym irlandzkim kapelem, któremu dowodzi założyciel wytwórni Invictus Productions.

Istnieją od 2013, od tamtej pory zdążyli popełnić dwa demka, EPeczkę i pełniaka, a drugi z nich, tak jak napisałem na wstępie, wychodzi na dniach. Nie dalej jak wczoraj robiłem sobie przypominajkę z debiutanckiego długograja, który zresztą mam na półce, i tak jakoś uświadomiłem sobie brak tematu u nas.

Vircolac (po rumuńsku Wilkołak) gra, najogólniej można powiedzieć death metal, ale nie w żadnym frajerskim stylu pełnym umpa umpa, tyko mocno podlanym black metalem, ze świetnymi gitarami i mocarnymi wokalami imć Darragha. Kawałki są bardzo dobrze napisane, rozbudowane i zaaranżowane. Świetne melodie umiejętnie wplecione w 100% metalowego łomotu dają świeżość, pozostawiając jednocześnie ciężar i brud. Zespół wydaje się u nas dość mało popularny, a szkoda, bo jest to bardzo wartościowy kawał ciężkiego granka z pazurem.

Na początek wydaje mi się, iż warto sprawdzić wspomniany, duży debiut, czyli album Masque, bo wydaje mi się on dobrym wprowadzeniem do twórczości, która wcześniej była bardziej gruboskórna i gęsta, a od właśnie Maski wjechało trochę świeżego, riffowego powietrza.


iframe

iframe

iframe

https://vircolac.bandcamp.com/album/veneration

Dyskografia:
2014 - Codex Perfida [demo]
2016 - Feraliminal [demo]
2016 - The Cursed Travails of the Demeter [EP]
2019 - Masque
2024 - Veneration

Skład:
NH - Drums (2013-present) Sol Axis, ex-Kingdom, ex-Lunar Gate, ex-Cruachan, ex-Dreamsfear
Laoghaire - Vocals (2013-present) ex-Sol Axis
BMC - Guitars (2015-present)
▼ Byli muzycy
KB - Bass (2013-2017) ex-De Novissimis, Wizards of Firetop Mountain
JG - Keyboards, Guitars (2013-2018) ex-Drainland, ex-Lamentations, ex-Repentance, ex-De Novissimis, ex-Debt
JK - Bass (2018-2023) Coscradh, Sacrilegia
▼ Muzycy koncertowi
DR - Drums (2017-present) Sacrilegia, ex-Axial Symmetry

JK - Bass (2017) Coscradh, Sacrilegia
MA: https://www.metal-archives.com/bands/Vi ... 3540389402
BC: https://vircolac.bandcamp.com/music

Statystyki: autor: DiabelskiDom — 44 min. temu


Idź do oryginalnego materiału